Månadens fråga

Hur kan jag göra för att få en bättre hållning?

Monotona rörelser eller statiskt arbete är något som sliter på kroppen, att göra en viss rörelse eller jobba statisk över en längre tid är något som vi blir överbelastade av. Vi förstör vårt normala rörelsemönster, där kroppens muskler samarbetar och fungerar som bäst. Om du åker mycket bil/buss varje vecka eller sitter framför en dator och hamnar lätt i ett framåt lutande läge med både nacke och axlar. Då är det inget konstigt om huvudvärken kommer eller att nacken/ryggen börjar verka. Vi behöver sträcka ut musklerna med att göra motsatt rörelse lite då och då, egentligen varje dag om man vill hålla sig fräsch och upp smord.

 

Om du har dålig hållning är just den dåliga hållningen det bekvämaste positionen att vara i för dig, det vill säga varje gång du försöker sträcka på dig med stolt hållning. Orkar du inte vara kvar där speciellt länge och sedan sjunker du ihop igen. Ok detta har säkert du som läsare koll på och det vet säkert de flesta också om. Det som du och många andra kanske känner och som även jag kände när jag hade en obalanserad fysik. Var att hur ska jag veta vad som motverkar denna negativa och dåliga hållning? Vilka övningar ska jag göra?

 

Här kommer en bra övning utan redskap som du kan göra hemma eller på kontoret, den är även bra för er som vill förebygga. Övningen sträcker ut bröstryggen som motverkar en dålig hållning. Det vill säga om din rygg börjar lika en ostbåge eller att du redan fått ont. Ställ dig mot en vägg, slut båda händerna bakom nacken. Sätt båda armbågarna i huvud höjd upp mot väggen. Sätt en fot mot vägen för att få ett avstånd som också göra att du kan skapa ett tryck i bröstryggen. Kolla försiktigt upp mot taket, se bilden. Viktigast är nu tekniken för att få ett så bra resultat som möjligt.

  • Andas in och ut genom näsan och det ska vara lite halv svårt och andas, då gör du rätt.
  • Håll ett tryck i 10 sek.
  • Håll dig sedan kvar i positionen men slappna av i muskeln i 10 sek
  • Håll tryck och slappna av minst 5 gånger och vid varje nytt tryck sträva efter att försöka få bröstkorgen närmare väggen.
  • Stå sedan rakt upp och ner och vila 30sek och gör allt en gång till.

 

Tar under 4 minuter att utföra detta och är en bra kvälls rutin som borde hinnas med när reklam pausen är på din tv-apparat. Lycka till med hållningen.

PTstudion makeyousmile! =)