Månadens fråga

Har ni någon gång tänk tanken: Hur kan den där människan äta så mycket onyttiga mat, utan att gå upp i vikt?

Vill först säga att det finns de som klarar av att äta dålig mat hela livet. Utan att de går upp i vikt alls, men de är få. För eller senare börjar de också lagra fett, när förbränningen blir sämre. Hur ser dessa ut på insidan mån tro? Om ni tänkt på den här frågan tycker jag att man ska ställa sig frågan. Hur ofta de här personerna är sjuka istället? Och det är där det blir intressant, om de har bra gener osv.

 

Jag tänkte nu förklara lite närmare på hur jag ser på den här frågan. När jag jobbar med kostrådgivning. Märker jag att det är väldigt många som glömmer bort att äta. Eller de hinner inte säger en del. Det prioriteras bort helt enkelt.

Detta har jag full förståelse för och själv hamnar jag i dessa situationer ibland när jag inte har planerat tillräckligt. Dock händer det väldigt sällan, eftersom att jag mår väldig dåligt då. En av de negativa följderna av att inte äta under lång tid, är att förbränningen dras ner och kroppen fungerar inte lika effektivt. Samma sak händer om vi inte äter näringsrik mat. Vi får inte den energi som behövs. För att våra organ som hjärna, lever, njurar, m.m. ska fungera optimalt. Vid för lite energi i blodet producerar kroppen stresshormoner som är muskel nerbrytande och bidrar till lägre förbränning. Det som också händer vid för mycket utsöndring av dessa hormoner är en sänkning av immunförsvaret. Detta gör att vi har lättare att bli sjuka.

Bryter vi ner våra muskler kommer vi göra av med mindre och mindre energi och vid låg förbränning lägger vi lättare på oss fett. som inte kräver någon energi alls för att få.

Alltså gäller det att hålla igång förbränningen och med rätt bränsle för att fungera bäst.

Jag har en liknelse av som jag vill dela med mig av som kanske gör det lättare att förstå hur jag menar.

Tänk att din kropp är som en vedspis. Och det är väldigt kallt ute, -30 grader.

Du mår som bäst när du har fått upp värmen i spisen och som sämst när den slocknat och du fryser. Vid tändning av din spis kan det vara svårt till en början att få fyr. Men när det väl börjat brinna i spisen är det rätt lätt att kontinuerligt fylla på med jämna mellan för att hålla elden vid liv.

Men glöms det bort att fylla på med ved så slocknar spisen och du måste snabbt tända igen för att inte frysa. För att nu underlätta så att spisen inte slocknar lika fort är det också viktigt att ha bra virke som brinner länge och ger massor med värme.

Samma sak gäller våra kroppar, de behöver bra bränsle kontinuerligt som håller igång förbränningen.

De som äter onyttiga saker utan att gå upp i vikt, lyckas hålla i gång värmen i sin spis. Men de får inte ut samma effekt som om de skulle använda riktig fin björkved som de troligen skulle må bäst av.

Ät bra mat och lycka till med eldningen!