Är det bra att stretcha?

När jag jobbar med mina klienter så finns det alltid någon led som är orörlig på grund av att det finns flera stela muskler som inte är balanserade. Därför gör jag en så kallad besiktning av varje individs fysik innan jag gör ett träningsupplägg åt dem. När det finns en stel muskel som gör att det är obalans i en led är det också det jag fokuserar på. Har märkt att i en orörlig led så används långt ifrån 100 % av muskelns kapacitet. I många fall kanske muskeln redan är så pass ihop dragen att en person bara kan använd cirka

50 % av sin styrka. Och det känns rätt dumt att bara träna med halva sin kraft. För att få full rörlighet i en led krävs rörelse träning, men vill man skynda på det hela så är ett bra alternativ att töja ut en kortmuskel. Och det är där det är lite kunskap som kommer in i bilden.

 

Vad menas med att stretcha egentligen?

Alla har nog lärt sig olika tekniker. Jag lär ut spänningslösande stretch som du kan göra när som helst utan uppvärmning och hur mycket som helst. Däremot när jag hjälper någon att töja en muskel med flexibilitets ökande stretch vill jag att man ska vara uppvärmd. Och detta är bäst att bara göra någon gång per vecka för att muskeln ska hinna återhämta sig. Precis som vid träning.

 

Alla mår bra av att släppa på spänningar och det räcket långt om man gör det med jämna mellanrum. Men min vetskap så är det inte många som orkar göra det efter ett pass. Vet inte om det är av slöhet eller okunskap.

Har du ont i kroppen så går du garanterat runt med stela muskler och i värsta fall en förslitnings skada. Men det går alltid att göra en förbättring och min filosofi lyder att ingen ska behöva ha ont i onödan. Även om ni känner er stela och inte har ont, rekommenderar jag alla att göra en funktionell besiktning på er kropp. För att i tidigt skede se om det är något som behövs korrigeras, så det inte hinner bli en störning i er rörelse apparat som kan leda till smärta. Kom precis på en jämförelse. Vi besiktigar faktiskt våra fordon varje år, och det finns ju en anledning till det. Att de ska vara säkra och hålla sig hela så varför borde vi inte göra det med våra kroppar också? Det känns ju lite viktigare. Värt att tänka på tycker jag. =)