Månadens fråga: Vad är kvarg?

Kvarg är halv-flytande färskost gjord på sur mjölk, koagulerad med mjölksyrebakterier. Man har separerat vasslen från mjölken och den slungas till en massa som det sedan tillsätts grädde tills en önskad fetthalt uppnås. Kesella är Arlas varumärke för kvarg, dock tycker jag inte den är speciellt god.

LINDAHLS kvarg tycker jag är godast och är hyfsad i pris också, tror den kostar runt 13-14 spänn. Kvarg är ett väldigt proteinrikt livsmedel som de flesta kan dra nytta av, då protein är en beståndsdel som krävs för att bygga dna, det vill säga reparera muskler hår naglar m.m.

Kvarg är också väldigt effektiv om för de som vill gå ner i vikt då det är väldigt mättande och att mycket av proteinets energi går till värme. Av det protein vi äter går 20-30% till värmeförbrukning i motsats till kolhydrater som bara värmer kroppen med 5-15%, vilket kan vara en av de anledningar till att de som äter mycket protein oftast håller värmen bättre och sällan fryser.

Åter till Kvargen: min rekommendation är att bara äta naturell kvarg. Eftersom de flesta livsmedel som är sötade innehåller mycket energi som socker, så är produkten sötad med något onaturligt som triggar hjärnan efter mer. Söta själv i stället med bär eller frukter och ha i lite kryddor som t.ex. kakao, kanel, vaniljstång eller något annat gott. Det är en utmärkt bas till en smoothie och kvarg går även att baka på eller varför inte göra en kall god sås? Det går att göra mycket, dock inte koka. =) Nu vet du vad Kvarg är och vad det är bra för. Lycka till med kvargandet! Lev o må =)