Makes you smile

Kakao innehåller ett ämne som heter teobromin, det piggar upp och stimulerar hjärnan på ett lite mildare sätt än koffein. Det är också det som är giftigt för hundar och katter, då de saknar ett visst enzym för att kunna bryta ner detta.

Det mest intressanta med KAKAO tycker jag är dess höga ORAC värde. ORAC ett sätt att värdera antioxidanter i livsmedel, det står för oxygen radical absorption capacity.

Värdet ligger på kakao i ren form på ca 13.000 per 100g och för att få en förståelse hur bra det är så ligger blåbär runt 4000 som är en av det bären som ligger i topp på orac-listan. Andra bra livsmedel som hallon och plommon som ligger runt ca 1000.

Nu kan det så klart bli svårt att få i sig 100g ren kakao emot vad det kan vara att äta 100g blåbär om man inte äter lite över 100g mörk choklad vill säga.

Det som är bra att veta är att om du äter mörk choklad så innehåller det en hel del socker och fett och givetvis då en massa kcal. Fast valet är ju rätt enkelt om ni ska välja mellan vanligt godis och chips som bidrar med sjukdomar och kakaon som kan förebygga. =)

En till positiv sak med kakao är att det finns en viss bitter smak som gör att du blir mindre sugen på sött. Det är därför vi ofta kan nöja oss med en eller ett par bitar mörk choklad jämfört med mjölkchoklad som är lite svårare att förhålla sig till, där det lätt kan bli en halv eller till och med en hel kaka för vissa.